Bijeenkomsten

LET OP!! De bijeenkomst van 7 april a.s. zal komen te vervallen in verband met de coronacrisis.

Nieuwe Ontwikkelingen in Deep Brain Stimulation

 

Datum                  27 mei 2020      

LET OP:  AFWIJKENDE PLAATS, AFWIJKENDE TIJD, AFWIJKENDE DAG VAN DE WEEK

Plaats                   De Druiventros, Bosscheweg 11, Berkel-Enschot

Tijd                       17:00H

 

Deze middag zal dr. T. van Asseldonk ons de nieuwste ontwikkelingen presenteren van de Deep Brain Stimulation (DBS). Dr. van Asseldonk is neuroloog en assisteert bij de DBS-operaties in het ETZ in Tilburg. Bij hoge uitzondering wil hij tijd vrijmaken om hierover een presentatie te houden.

Deze bijeenkomst is daarom gecombineerd met het Parkinson Café Midden-Brabant en wordt gehouden in Hotel-Restaurant De Druiventros in Berkel-Enschot. Ook de tijd is afwijkend, namelijk om 17:00H-18:00H. Daarom ook zullen er na afloop broodjes en thee of koffie worden gepresenteerd, die worden aangeboden door het Parkinson Café Midden-Brabant. We zullen gezamenlijk per auto naar de bijeenkomst gaan. Dit zal nog nader worden afgestemd.

Gesprekken met Paramedici

Datum                  7 april 2020

Plaats                 

de bijeenkomst van 7 april a.s. zal komen te vervallen in verband met de coronacrisis.

Tijd                       

 

Deze avond zullen we een aantal mensen van het ParkinsonNet uit de paramedische zorg uitnodigen waarmee we aan tafel kunnen praten. Zij zullen uitleggen wat zij doen en hoe zij de mensen met Parkinson kunnen ondersteunen. Op een informele wijze kan iedereen zijn vragen kwijt. De diëtist, de fysiotherapeut, de logopedist en de ergotherapeut zijn daar rechtstreeks aanspreekbaar voor vragen. De groep wordt in vieren gedeeld en kan dan 20 minuten aan tafel met de zorgverlener praten.

 

 

De Mantelzorgmakelaar

Datum                 11 februari 2020

Plaats                  D’n Aachterum, Korenbocht 50 te Reusel

Aanvang              20:00H

 

Monique Sanders zal ons wegwijs maken in de doolhof van de zorg. Wat behelst nou precies de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), de WLZ (Wet Langdurige Zorg), PGB (Persoonsgebonden Budget) en andere belangrijke instellingen waar de mantelzorger en de patiënt gebruik van kunnen maken.  En bij wie moet je zijn om van die zaken gebruik te kunnen maken. Hoe zit het met de kosten van deze hulp en bij wie kun je daar een vergoeding voor krijgen.

Allemaal vragen die door Monique behandeld zullen worden.

 

 

4Care Zorgdag van de Winterspelen in Reusel

Datum          Vrijdag 3 januari 2020                           

Tijd                11:00-16:00 uur

Plaats            Cafégedeelte van de IJshal in Reusel

De deelnemers van de Stichting Parkinson de Kempen zijn weer uitgenodigd om op deze middag aanwezig te zijn.

Wij moeten het aantal personen uiterlijk 10 december opgeven bij de organisatie van de 4Care Zorgdag. Wanneer u aanwezig wil zijn op deze middag dan vragen wij u uiterlijk 8 december een bedrag van €10,- over te maken op ons rekeningnummer:

NL26RABO 0309 3224 99 ten name van Stichting Parkinson de Kempen.

Ouderengeneeskunde

12 november 2019

Plaats               D’n Aachterum, Korenbocht 50 te Reusel

Aanvang           20:00H

 

Parkinson is een complexe aandoening die veel vraagt van de patiënt en zijn omgeving. Daarbij kunnen lichamelijke, functionele, psychische, sociale, maatschappelijke en communicatieve zaken een rol spelen. De ouderengeneeskunde is gespecialiseerd in de het combineren van al deze onderwerpen. Die worden daarom vaak binnen een multidisciplinair team behandeld om de levenskwaliteit optimaal te houden ondanks de vorderende ziekte. Voorbeelden zijn vallen en valpreventie, cognitie en stemming, gedragsveranderingen, medicatie en bijwerkingen, hoe om te gaan met een veranderende partner en over afwegingen en beslissingen die genomen moeten worden bij een vergevorderde ziekte. Over hoe het kan gaan als je niet meer thuis kunt wonen en zaken rondom de grenzen van de behandelingen.

Tom Starmans zal op een interactieve wijze de onderwerpen behandelen.

 

Dansen met Parkinson   Switch2Move

12 februari 2019

Plaats               D’n Aachterum, Korenbocht 50 te Reusel

Aanvang           20:00H

 

Bewegen wordt voor mensen met Parkinson met de tijd allengs moeilijker. Fysiotherapie en trainingsoefeningen zijn zeer nuttig, maar worden vaak ook als een verplicht nummer gezien. Daarom heeft Switch2Move een leuke manier gevonden om te bewegen met plezier. Speciaal voor deze groep werd een danstherapie ontwikkeld die al over de hele wereld met succes wordt toegepast. Andrew Greenwood zal u meenemen in danssessie die u niet snel zult vergeten.

 

Zorgdag 4Care op de Winterspelen te Reusel

4 januari 2019

Plaats               IJshal tegenover de Markt in Reusel

Aanvang           11:00H

 

De deelnemers van Parkinson de Kempen zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de deze dag die vooral bedoeld is om gezellig het nieuwe jaar in te luiden. De dag wordt opgeluisterd door muziek en er wordt een lunch geserveerd.

Uiterlijk 21 december moet u zich aanmelden en dient u een bedrag van €10,– over te maken aan onze penningmeester op banknummer NL26RABO0309322499 t.n.v. Stichting Parkinson de Kempen.

 

Wat kan de parkinson verpleegkundige voor u betekenen.

13 November 2018

Plaats                   D’n Aachterum, Korenbocht 50 te Reusel

Aanvang              20:00H

 

Vandaag zal Kim Rijkelijkhuizen, parkinsonverpleegkundige in het Maximá Medisch Centrum in Veldhoven, u uitleggen wat de parkinsonverpleegkundige voor de mensen met Parkinson kan betekenen.

Nadere informatie zal hier later worden geplaatst.

 

Bewegen met fietsen voor personen met de ziekte van Parkinson.

13 oktober 2018

Aanvang              11:00H

Plaats                   Circuit van Het Snelle Wiel, sportcomplex aan de Burg. Van Woenseldreef in Hapert.

 

Op 13 oktober hebben we, in samenwerking met Roll-On te Hapert en Het Snelle Wiel uit Bladel, dat een fietscircuit in Hapert heeft, een middag besteed aan de kennismaking met speciale fietsen. Op het circuit kon naar hartenlust worden geoefend. Zie ook de foto’s op de fotopagina.

 

LEVENSBESTENDIG WONEN

18 SEPTEMBER 2018

Aanvang           20:00H

Plaats               D’n Aachterum, Korenbocht 50 te Reusel

 

Karin Bierens van het RSZK zal een lezing geven over hoe we de woning zo kunnen aanpassen dat we er zo lang mogelijk in kunnen wonen. Aanpassingen kunnen simpel maar ook hoogtechnologisch zijn. Karin zal ons de mogelijkheden tonen en zal ook aangeven hoe je zo’n project aan moet pakken.

 

ONTSPANNINGSDAG

17 juli 2018

Aanvang           10:30H

Plaats               Gildegebouw St. Joris aan het Gildepad in Reusel

Deze dag zal ontspanning de hoofdzaak zijn. De onderwerpen blijven nog even geheim. We kunnen wel verklappen dat de dag zal worden afgesloten met een lekker dinee’tje.

 

DE MANTELZORGER

15 mei 2018

Aanvang           20:00H

Plaats               Dn Aachterum, Korenbocht 50 te Reusel

De mantelzorger moet weten waar hij of zij moet zijn voor de hulp in huis. Vandaag zal Maria van Engelen van het GOW Eersel u wegwijs maken in de zoektocht naar de instellingen, organisaties en personen die u daarbij kunnen helpen. Er zal ook aandacht worden gegeven aan de overbelasting en stress die de mantelzorger soms ondergaat en de manieren om die problemen de baas te worden met hulp van anderen.

 

DIËTIST

6 februari 2018

Plaats: D’n Aachterum, Korenbocht 50 te Reusel

Tijd:       20:00H

 

Voeding levert natuurlijk een belangrijke bijdrage aan onze gezondheid in het algemeen en is een basisbehoefte. Maar voeding is meer dan dat alleen, het is ook iets waarvan we heerlijk kunnen en mogen genieten.

Echter bij de ziekte Parkinson kan het eten en drinken op den duur moeizamer gaan. Door de bijbehorende medicijnen kunnen ook klachten ontstaan zoals verminderde eetlust, kauw- en slikproblemen, misselijkheid, obstipatie (verstopping) en gewichtsverlies.

Tijdens de bijeenkomst op 6 februari zal diëtist Yvonne Holdinga voorlichting geven over voeding bij Parkinson en algemene richtlijnen en praktische voedingstips bespreken om eventuele klachten te verminderen en/of om de conditie te verbeteren en ook te kunnen blijven genieten van voeding.

 

Voorbereiding op uw gesprek bij de neuroloog en verpleegkundige

14 november 2017

Plaats D’n Aachterum, Korenbocht 50 te Reusel
Tijd 20:00H

Wanneer u naar de parkinsonverpleegkundige of naar de neuroloog bent geweest komt u thuis en blijkt dat het gesprek eigenlijk niet helemaal naar wens was geweest. U was wat vergeten te vertellen en u had ook de indruk dat de neuroloog niet precies begreep waar uw klachten lagen. Dat komt vaak voor en niet alleen bij u. Daarom komt een parkinsonverpleegkundige uit het ETZ in Tilburg u deze avond bijpraten over hoe u zich beter kunt voorbereiden op deze gesprekken. Tools als de Parkinsonmonitor en de Meerwaldtkaart kunnen soms een goed hulpmiddel zijn om uw klachten beter te kunnen benoemen en omschrijven. Een goed voorbereid gesprek is ook voor de neuroloog een hulpmiddel om een gerichtere diagnose te kunnen stellen en om u zo beter van dienst te kunnen zijn.
Als u dit onderwerp aanspreekt dan moet u zeker deze avond hiervoor vrijmaken.

De Apotheker

19 september 2017

Plaats D,n Aachterum, Korenbocht 50 te Reusel
Tijd 14:00H

Vandaag bent u in de gelegenheid om alle vragen te stellen over medicatie aan een apotheker. Nynke Troelstra, ziekenhuisapotheker in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, zal een lezing geven over een aantal medicatiegerelateerde onderwerpen. Daarbij komen onderwerpen aan de orde als “hoe moet de medicatie worden ingenomen”, “hoe werkt de parkinson medicatie en wat zijn de bijwerkingen”, “wat is de invloed van de zorgverzekeraar”, en “wie bepaalt nu eigenlijk welk doosje u krijgt”.
Bent u geïnteresseerd in deze onderwerpen, kom dan op 19 september naar onze bijeenkomst en breng ook uw vragen daaromtrent mee.

Ontspanningsdag

19 juli 2017

Op 19 juli gaan we een ontspanningsdag organiseren bij de Hollandershoeve, Turnhoutseweg 46 te Reusel. De dag begint om 10:45H in de Hooiberg achter de Pannenkoekenherberg en duurt tot ca. 15:30H.

Er is een ontvangst met koffie, thee en appelcake. Thijs van der Zanden zal een lezing verzorgen over de natuur en de geschiedenis van het Beleven. Daarna wordt een complete lunch geserveerd en nadien kunnen we een korte wandeling maken door het Beleven of gezellig in de Hooiberg wat napraten bij een kopje koffie of thee. Gezien de kosten vragen wij ditmaal een bijdrage van € 5,00 per persoon. Vooraf opgeven voor deze dag is nu wel verplicht. Let op, de deelname is beperkt tot 50 personen vanwege de ruimte in de Hooiberg.

Mindfulness

16 mei 2017

De bijeenkomst is in D’n Aachterum, Korenbocht 50 in Reusel van 14:00H tot 17:00H.
Sjef Vermeer van Silentio in Diessen komt vandaag een lezing houden over Mindfulness en hoe deze therapie kan helpen om de problemen die mensen met de ziekte van Parkinson ondervinden, te verminderen.
De grondlegger van de westerse versie van Mindfulness is de Amerikaan Jon-Kabat-Zinn (1944), nu emeritus hoogleraar geneeskunde.Gefascineerd door de uitwerking van meditatie en Yoga op de geest, ontwikkelde hij in de jaren ’70 een wetenschappelijk onderbouwde training die gebaseerd is op het boeddhistische principe van mindfulness: Mindfulness Based Stress Reduction, kort MBSR. Volgens de arts helpt de training niet alleen bij stress, maar ook bij angst en chronische pijn.

Geavanceerde behandelingen bij de ziekte van Parkinson

21 februari 2017

Plaats D’n Aachterum; Korenbocht 50; 5541 BZ Reusel
Tijd 20:00H
De ziekte van Parkinson kenmerkt zich door traagheid, bewegingsarmoede, stijfheid en trillen. Iedere patiënt heeft zijn eigen ziekteverschijnselen, niemand is gelijk. Er zijn ook mensen die meer last hebben van stemmingswisselingen of moeite hebben met dubbeltaken en aandacht. De ziekte kent in het algemeen een beginfase, een tussenfase en een gevorderde fase. Er wordt in alle fasen gezocht naar een evenwichtige medicatie, samen met bijvoorbeeld fysiotherapie, ergotherapie en logopedie. Naarmate de ziekte zich voortschrijdt wordt het vinden van een evenwicht steeds moeilijker. Er is meer medicatie nodig om de klachten te bestrijden, maar bijwerkingen treden daarbij eerder op. Op dat moment kunnen geavanceerde behandelingen in beeld komen. Dit betreft in hoofdzaak Apomorfine, Duodopa en Diepe Hersenstimulatie (DBS). Deze behandelingen zullen op deze avond worden gepresenteerd door Sonja van Gils en Sjannie Goudsmit, beide parkinsonverpleegkundigen verbonden aan het ETZ (Elisabeth & Tweestedenziekenhuis) in Tilburg